Anglia - Universitățile Cambridge și Oxford

Această ieșire pentru weekend a fost ideea lui Tizu. El a propus să închiriem o mașină pentru 2 zile, bineînțeles că șofer se oferea să fie el, căci la mine nu se punea problema să conduc pe dos, și să ieșim din Londra. Eu aveam în minte imperios necesar să vizităm Stonehenge. Dacă pe undeva în programul acestui weekend era inclusă și vizita la Stonehenge, în rest eram perfect de acord cu orice variantă, pentru că oricare ar fi fost traseul ales, tot ar fi fost ceva nou pentru noi.

Am cerut în stânga și în dreapta informații referitoare la Stonehenge. Am primit sugestii că ar trebui să mergem dimineața foarte devreme sau după-amiază spre final de program. Am optat pentru varianta dis-de-dimineață. Însă sâmbătă trebuia mai întâi să mergem să preluăm mașina. Astfel am fi ajuns mai târziu la Stonehenge. Dar am putea merge duminică dimineață la Stonehenge. Și rămâne ca sâmbătă să mergem la Cambridge și Oxford. Așa facem!

Sâmbătă dimineață ne întâlnim la locul de preluare a mașinii

și de aici pornim spre Cambridge.

Nu știam mai nimic nici despre Oxford, nici despre Cambridge. Astea îmi sunt oarecum familiare de prin filme, ca fiind renumite universități de top, mai mult însă nimic. Dar, sincer să fiu, chiar mă bucuram să am o zi pentru care să nu fac absolut nicio planificare, să fiu ca un musafir și totul să fie ca o surpriză. Ne-a sugerat Tizu să aruncăm și noi un ochi peste ce putem vedea acolo și dincolo, dar am zis mai bine nu. Să fie cu totul o zi de relaxare!

Tizu ăsta, al nostru, este plin de resurse. Avea o prietenă care locuiește la Cambridge și le-a învârtit în așa fel încât să ne întâlnim, să ne prezinte orașul, că doar o putem considera localnică, și apoi să ne însoțească la Oxford că acolo nu fusese.

Am ajuns destul de repede la Cambridge. Este un orășel destul de mic, care s-a dezvoltat în jurul universității de aici. Aici nu am văzut blocuri de locuit, doar case. Răzvan a văzut însă altceva interesant: gunoaie. În curtea fiecărei case a observat câte un gunoi mare și altul mic. A nu se înțelege la propriu gunoaie, ci tomberoane de gunoi, căci de altfel nu am văzut nicio hârtiuță pe jos, niciunde. Aici este zona rezidențială, unde am lăsat mașina, în centru neavând unde o lăsa. Și am pornit pe jos.

Ne oprim să dăm de mâncare la păsări. Cred că nu mâncaseră niciodată firimituri de cozonac, că parcă prea se adunaseră multe.

Puțin mai încolo un nene stătea cu bățul în baltă.

Zona centrală este mai mult pietonală, este înțesată cu magazine și umple practic spațiul rămas liber între colegii. Nu prea o înțelesesem pe asta inițial, dar se pare că Universitatea Cambridge este alcătuită din mai multe colegii. În plimbarea noastră am văzut doar vreo 4, dar ele cică ar fi 31.

Ce putem face aici? Pentru ce am venit de fapt? Păi să vedem renumita Universitate din Cambridge, nu? Păi putem vedea câteva din colegiile mai reprezentative, pe dinafară bineînțeles, căci în interior nu avem acces. Ar fi fost interesant să le putem vizita și în interior. Și un alt lucru specific este o plimbare cu gondola prin campusul universitar. Cu gondola intri efectiv în campus, căci așa curge râul, pe jos nu poți decât să urmezi conturul campusului. Din acest punct de vedere ar fi mai interesantă o plimbare cu barca, însă vremea parcă nu mă îmbie la a face acest lucru. E destul de frig și plouă ușurel, toți pasagerii îi văd zgribuliți, plouați și înveliți de la piept în jos cu pături groase.

Deci mai bine mergem pe jos.

Luntrierii ăștia cred că fac întrecere, ca să nu înghețe.

Facem o plimbare de jur împrejurul campusului universitar

și ajungem de unde am plecat. Ne-a cam răzbit foamea. Unde mâncăm? Ce mâncăm? Păi niște hamburgeri, căci am primit recomandare că ar fi foarte buni.

Și-acum să ne îndreptăm spre mașină ca să ajungem cât de cât pe lumină și la Oxford.

Aici am descoperit un oraș puțin diferit față de Cambridge. Dacă acolo cam totul avea legătură cu universitatea, aici pare că universitatea joacă un rol secundar.

Aș asemăna Oxfordul cu o stațiune, pentru că e multă forfotă, sau poate mai degrabă cu o locație de shopping, căci am văzut o grămadă de cucoane ce își încărcaseră brațele cu o grămadă de sacoșe doldora cu haine. Unde este liniștea aia și atmosfera de studiu pe care am întâlnit-o la Cambridge?

Noi pentru ce am venit oare? Cred că universitatea este ținta noastră. Hai să facem un tur!

S-a întunecat cam repede și simțul meu de orientare s-a diminuat considerabil. Aveam impresia că am făcut turul complet și nu ne-a scăpat nimic. Însă urmam o nouă străduță în lateral și descopeream parcă altă zonă cu construcții vechi. Cred că până la urmă centrul Oxfordului nu este chiar așa mic și sunt multe de văzut. Am început să mă simt ca în filmul Harry Potter. Construcțiile astea la Hogwarts mă duc cu gândul.

Gata cu plimbarea pe ziua de azi. Ne îndreptăm spre casă. Mâine ne trezim dimineață devreme să mergem la Stonehenge.

Detalii
Data excursiei
10 februarie 2018
Etichete:
marea britanie
anglia
Comentarii