Bulgaria - În drum spre cele mai înalte culmi ale Peninsulei Balcanice

- Și unde ziceai că mergem weekend-ul următor?
- Păi la munte, nu e clar?
- Da, dar nu e chiar vreme frumoasă în munții noștri.
- Trebuie să fie undeva frumos!
- Uite în Munții Rila e frumos.
- Deci vrei să urcăm pe Vârful Musala. Bine, bine, dar trebuie să îmi iau liber vineri. Și nu știu dacă o să pot.
- Oricum stăm cu ochii pe prognoză până pe miercuri. Și până atunci probabil că  vei ști și tu dacă iți poți lua liber.
- Corect! Așa facem! Dar e cam departe. Aș prefera să am șofer de schimb.
- Păi Pui abia așteaptă. Să vezi ce-o să se bucure Cristina!
Și uite-așa am stat cu ochii pe prognoză până miercuri. Deschideam yr.no și pe calculator și aplicația lor pe telefon, de mai multe ori pe zi. Aflasem și la ce ore din zi actualizează prognoza: de 2 ori în zi, dimineața și seara. Toate bune și frumoase, niciun nor nu a îndrăznit să se apropie de prognoză. Am primit aprobare și de la serviciu să îmi iau o zi de concediu vineri. Am rezervat un apartament în Borovets pe booking.com fără posibilitate de anulare. Gata, totul e stabilit.

Acum s-au gândit să apară și primele 2 picături de ploaie deasupra Munților Rila. Acum mă gândesc că a fost bine că nu au apărut mai devreme că e posibil să ne fi răzgândit. Dar la momentul respectiv nu prea îmi convenea. Lasă că poate se mai schimbă până sâmbătă. Nu prea mai voiau să mai plece norii cu picături de acolo. Dar ia stai, în Munții Pirin sâmbătă e soare. Am putea urca pe Vârful Vihren. Și duminică e soare în Rila. Am putea să forțăm un pic, să urcăm sâmbătă pe Vihren și duminică pe Musala. O să fie cam obositor și o să ajungem acasă destul de târziu, dar cred că merită. Și, surprinzător, ideea mea năstrușnică s-a aprobat.

Dar vineri nu vizităm nimic? Ba de ce nu? Uite putem vedea oarecum în drum Peștera Prohodna, Peștera Saeva Dupka și Cascada Kostenets.

Joi toată ziua am fost un mare zâmbet. Nu mai pățisem demult să fiu așa de încântat și în același timp de nerăbdător de un eveniment ulterior. De dimineață până la ora plecării am fost un nesuferit tot spunându-le colegilor: Știți ce zi e astăzi? Dacă nu știți, vă zic eu: e vineri. Mai trecea puțin timp și îi întrebam din nou: N-ați uitat ce zi e astăzi, da? Eh, dacă ați uitat vă aduc eu aminte: e vineri. Astfel că până la finalul zilei de joi aproape că ii convinsesem pe toți că e vineri.

Și vineri dimineața pe la ora 8 am vrut să ne punem în mișcare. Doar că Răzvănel, care de obicei pe la 7 nu mai avea somn, acum nu se mai dezlipea de pernă. Așa că  am plecat pe la 9. La punctul de trecere Giurgiu - Ruse a fost destul de lejer, că doar e vineri. Chiar și pe drum a fost destul de aerisit.

Prima oprire: Peștera Prohodna. Pe baza coordonatelor culese de pe internet, aplicația gps ne-a dus chiar la fix.

Această peșteră, care în engleză ar avea numele God's Eyes, este renumită pentru 2 orificii în tavan ce sunt foarte asemănătoare cu 2 ochi imenși.

În depărtare putem observa și Reseleshki Kukli (Păpușile Reselets). Le vom admira de la distanță că nu prea mai avem timp să ajungem și până acolo.

Următoarea oprire: Peștera Saeva Dupka. Aici coordonatele gps au fost de asemenea foarte precise. Însă aplicația gps s-a gândit să ne dea un pic de furcă: dacă eu nu am vrut să o ascult și să urmez primul drum indicat de ea, m-a dirijat apoi prin mijlocul șantierului unei cariere de piatră. Foarte mirat am fost când ne-am trezit în fața unei bariere. La fel de mirat era și paznicul. Acesta a reacționat la numele Saeva Dupka și ne-a făcut semn să mergem înainte. Bun, am ocolit cariera și am ajuns unde trebuie.

Aici erau 2 angajați care pe rând erau casieri și apoi ghizi pentru cei cărora le vânduseră bilete. Nu știu dacă nici celălalt nu știa engleză, dar ăsta la care am nimerit noi nu știa mare lucru, din când în când ne mai zicea și nouă câte un cuvânt: bear, spaghetti, iar în rest le povestea în bulgară celorlalți. Lasă că și noi ne-am prefăcut că nu am observat semnul de interzis fotografiatul iar până la urmă a ajuns ghidul să ne facă o fotografie de grup.

Să ne îndreptăm spre ultima oprire, Cascada Kostenets. Ei trebuie să fie Munții Rila.

La cascadă am ajuns chiar înainte de a se lăsa seara. Numai bine să o vedem pe lumină și să nu ne iasă pozele în ceață.

Am aflat că sunt, de fapt, 2 cascade Kostenets: una dintre ele se află la 3 ore distanță și cealaltă la 3 minute. Evident că noi venisem doar pentru aia din apropiere. Dar poate într-o dată viitoare vom merge și la cealaltă, că arată destul de bine din poze.

Și acum să ne îndreptăm spre Borovets, unde avem cazare. Mâine ne așteaptă o zi mare.

Detalii
Data excursiei
5 august 2016
Etichete:
bulgaria
Comentarii