Cascada Cailor

Cascada Cailor este situată în Munții Rodnei, în apropierea stațiunii turistice Borșa, din județul Maramureș. Apa adunată într-un circ glaciar, în cadrul rezervației Piatra Rea, urmează cursul râului Fântâna și formează o cădere de apă de aproximativ 90 m. Până nu demult o consideram a fi cea mai înaltă cascadă din țară, când a fost depășită de Cascada Cociu, din Munții Mehedinți.

Conform unei legende locale, denumirea de Cascada Cailor provine de la o întâmplare petrecută cu mult timp în urmă, după cum zice un bătrân de prin zonă.

Cascada asta a existat, cred, de când lumea şi pământu'. Bună-mea mi-a povestit ce a auzit şi ea de la bunica ei, cum, într-o vară, ursul a atacat bietele animale deasupra prăpastiei. A fost pe timp de furtună, cu fulgere puternice. Caii nu au avut cale de scăpare, s-au aruncat cu sutele în hău.

Accesul la cascadă se poate face din Borșa pe un traseu de circa 2-3 ore, marcat cu triunghi roșu. Mai comod de a ajunge la cascadă ar fi folosind telescaunul, după care se merge pe jos aproximativ 15-20 minute. De la Lacul Știol se poate urma un traseu de coborâre destul de abrupt spre cascadă.

Informațiile au fost culese de aici.

Poziționarea obiectivului pe hartă

Comentarii