Grecia - Meteora

Azi avem ca obiectiv principal Meteora. Nu e chiar aproape de Paralia Katerini, sunt vreo 200 km și asta doar dus. Dar merită! Și apoi astăzi este Sfânta zi de Paști. Ce zi mai potrivită pentru a vizita Meteora ar putea fi?!

Pe drum oprim la o locație doar de Oana și Andreas știută. O altă locație la care trebuie să mergi cu smerenie.

Ajungem la Kalabaka.

Și începem vizitarea cu Mănăstirea Marele Meteor.

Nu știam mare lucru despre Meteora la acel moment, așa că ne-am lăsat pe mâna Oanei. De fapt singurul lucru pe care îl știam, din poze, era că Meteora reprezintă o mănăstire amplasată în vârful unei stânci. Stâncile în sine au o imagine aparte, putând fi asemănate cu niște giganți de piatră frumos șlefuiți, lipsindu-le colțurile drepte. Iar împreună cu această construcție se compune o imagine de vis. Ce loc de reculegere și-au ales și acești monahi!

Apoi am aflat că Meteora înglobează de fapt mai multe mănăstiri distincte, 6 la număr. Și ne doream a le vizita pe toate. Însă pentru a putea realiza acest lucru ar fi trebuit să analizăm programul de vizitare al acestora înainte, astfel încât să le vizităm într-o anumită ordine. De exemplu Mănăstirea Marele Meteor are cel mai extins program, aceasta rămânând deschisă chiar și după ce toate celelalte se închid. Astfel ar fi fost mai indicat să o vizităm ultima, nicidecum prima. Oana considera suficient să vizităm Mănăstirea Marele Meteor, eventual și Mănăstirea Varlaam, iar pentru asta nu aveai nevoie de cine știe ce planificare. Noi, în schimb, suntem avizi după locuri frumoase de vizitat.

Dar ce-o fi cu hainele alea agățate acolo pe stânci?!

Știe Andreas! Ne-a povestit ceva despre un ritual prin care trebuie să treacă fiecare băiat pentru a deveni bărbat. Acesta trebuie să se cațere până acolo cu mâinile goale și să lase o haină.

După Mănăstirea Marele Meteor, mergem la Mănăstirea Varlaam.

Mai vedem Mănăstirea Roussanou.

Vizităm și Mănăstirea Sfântul Ștefan.

Mănăstirea Sfânta Treime nu este deschisă astăzi pentru vizitare.

Iar Mănăstirea Sfântul Nicolae a avut program scurt de vizitare.

În seara asta avem seară tradițională grecească.

Ne-a plăcut. Acum am făcut cunoștință și cu băutura lor tradițională: ouzo. N-am reușit să termin paharul primit din partea casei. Ce să zic?! Nu e pe gustul meu.

Detalii
Data excursiei
15 aprilie 2012
Etichete:
grecia
Comentarii