Minunata Grecie - Lefkada si portul Gaios

Dupa un weekend plin a urmat o saptamana incarcata de plimbari si experiente deosebite de care ne amintim cu drag si pe care vi le impartasim si voua.

Luni am fost in Lefkada, pentru ca nu puteam fi asa aproape de ea si sa nu o vizitam, mai ales ca stiam ca aici sunt cele mai frumoase plaje. Am plecat cu masina din Parga si drumul a durat aproximativ 2 ore (pe sens).  
 
Directia noastra a fost la plaja Milos, cunoscuta si sub denumirea de "plaja cu valuri". Si chiar au fost valuri care completau minunat imensitatea turcoaz de apa. Pe toata perioada sederii acolo nu am facut decat sa ne balacim si sa ne bucuram de peisaje.  Pentru a ajunge la aceasta plaja sunt 2 posibilitati: 

 


Pe la ora 4 ni s-a facut fomica de la atata balaceala asa ca am strans si ne-am indreptat spre zona restaurantelor. Nasii s-au intors cu taxi boatul, iar noi pe jos pentru ca eu doream sa mai admir inca o data acele peisaje. 
 
Am mancat la Klimateria, unde mancarea a fost buna, dar nasa zicea ca se putea si mai bine. 
 
Dupa masa ne-am mai intors un pic la plaja, de data aceasta la plaja din port, Agios Nikitas. Aceasta plaja nu mi-a placut pentru ca era foarte aglomerata, din cauza dimensiunilor ei mici. Mi-a placut in schimb desertul pe care l-am savurat acolo: frozen yoghurt. De-a dreptul deliciosssss. 
 
Inca de cand am ajuns in Parga am aflat ca vor urma cateva zile ploioase asa ca am incercat sa profitam la maxim de vremea buna. Seara, dupa ce serveam cina ne plimbam destul de mult prin statiune, pe stradutele ei viu colorate si pline de zumzet. Shopping-ul era inevitabil... Ne-au placut foarte tare statuietele cu personaje din mitologia greaca. Tot plimbandu-ne prin statiune i-am descoperit frumusetea noctura si un altfel de peisaje. 
 
Marti a plouat cam jumatate de zi, ceea ce ne-a facut sa mergem la doamna aceea de pe faleza si sa cumparam de data aceasta pelerine de ploaie. Echipati cu pelerine am plecat la hoinarit prin statiune: 

 

In momentul in care s-a oprit ploaia am mers la plaja Kryoneri si ne-am bucurat de ceva soare, balaceala si Mythos. 
 
Miercuri, pentru ca eram tot sub amenintarea ploii am decis sa ramanem in statiune, la plaja Piso Kryoneri. A fost o decizie buna pentru ca adia si vantul si am avut parte de valuri superbe. Ne-am amintit de valurile de la Milos, dar lipsea evident apa aceea turcoaz. 
 
Seara am mancat la Zorbas, un restaurant de pe faleza, unde ne-am simtit ffffoarte bine. 
 
Joi a plouat iar, dar pentru noi nu a fost o tragedie deoarece noi descoperisem placerea plimbatului prin ploaie in aceasta minunata statiune si chiar aveam cu ce sa ne umplem timpul. 
 
Ca si in cealalta zi ploioasa am mers la Utopia si ne-am delectat cu minunatele lor deserturi si privelistea superba catre marea involburata. Nu inainte insa de a face rezervare la o plimbare cu "trocariciul", un trenulet dragalas cu care se faceau excursii pe munte la moara de apa, padurea de maslini si cascada Anthousa.  
 
Am plecat asadar in jurul pranzului in excursie cu trenuletul. Desi ploua torential, drumul a fost foarte frumos si am fost foarte impresionati de padurea de maslini, de care am aflat ca avea o vechime de peste 300 de ani. Moara de apa nu ne-a dat pe spate, dar ne-a placut faptul ca ghidul isi facea treaba foarte bine. La un moment dat, vazand cat de fascinati erau toti acei turisti straini ne venea sa le spunem sa vina in Romania, la Muzeul Satului pentru a vedea ce inseamna intr-adevar obiceiuri si unelte traditionale sau sa mearga intr-un sat din varf de munte. Cascada Anthousa a fost foarte frumoasa, dar nimic exagerat sau mai spectaculos fata de ceea ce vazusem in tara sau in Bulgaria. O intamplare haioasa a reprezentat-o faptul ca la urcare a trebuit sa coboram vreo 10 persoane din trenulet pentru ca panta era abrupta, terenul alunecos si el nu avea suficienta putere pentru a ne urca pe toti. 
 
 
Seara am mancat la Bachus, unde atmosfera a ajuns sa fie incendiara. Chelnerii de acolo stiau sa faca si sa intretina atmosfera si chiar au incins o hora "a la Zorba grecul". Nasa n-a rezistat tentatiei, a luat-o pe Georgiana si s-au prins in hora alaturi de multi alti oameni din jurul nostru.  
 
Pentru joi planul initial prevazuse o excursie cu barca la Laguna albastra, dar pentru ca vremea nu a tinut cu noi am incercat sa facem rezervare pentru vineri. Din pacate, la agentia de unde trebuia sa cumparam biletele excursia nu era confirmata si doamna de acolo ne-a spus sa revenim vineri pe la 9 ca sigur va avea un raspuns de la capitan. 
  
Vineri la ora 9 ne-am prezentat la agentie cu bagajele facute, increzatori ca excursia in Paxi se va tine. Si am avut noroc, am cumparat biletele si am plecat spre port pentru a astepta imbarcarea.  
 
La ora 10 a inceput imbarcarea si eram cu totii super entuziasmati. Partea mai putin placuta a fost ca imbarcarea a durat cam 30 de minute si miscarea aceea a vaporului nu prea ne pria mie si lui nasu. Am facut tot posibilul sa ne concentram atentia in alta parte astfel incat sa nu vomitam. 
 
Intr-un final am plecat si a inceput distractia. Capitanul era un grec super simpatic care a stiut sa  faca atmosfera si sa o intretina cu glume de buna calitate. Prima oprire a fost in Antipaxi. Trebuia sa opreasca la Voutoumi Beach, dar au fost valuri si a oprit la o plaja "no name" dar superba.  


A avut loc o sesiune foto, cine a dorit a coborat sa innoate si apoi am plecat spre pesterile Blue Caves. Aici am avut parte de o alta oprire de cam 1 ora care s-a lasat cu balaceala pentru cei care stiau sa innoate. 
 
Urmatoarea oprire a fost in portul Gaios, avand parte de o pauza de 2 ore. Drumul pe apa, cu "pletele in vant" a fost superb, iar peisajele de vis. Portul Gaios mi s-a parut cireasa de pe tort in toata aceasta excursie. Foarte frumos, mai elegant si "fancy" mi s-a parut fata de Parga. Mancarea insa nu m-a dat pe spate, poate si fiindca ne-am despartit de gasca in ideea sa faca fiecare ce doreste si n-am mai avut-o pe nasa langa noi sa ne indice locurile bine cotate. Dupa plimbare, mancare si multe poze am plecat din Gaios in aceeasi maniera galagioasa si vesela in care intrasem in port. Era un fel de intrecere a distractiilor intre diversele vapoare care acostau sau plecau din port. 
 

 
Am aflat de la nasa ca aceasta a fost varianta scurta a excursiei. Varianta lunga includea si golful Lakka. 
 
Seara am incheiat-o apoteotic cu o plimbare prin statiune si cumparare de suveniruri. Am uitat sa va spun unul djn scopurile acestui concediu: sa-l gasim pe Leonidas. Dar nu orce figurina, sa fie mai deosebita ... Asa ca in cam fiecare seara cand ieseam la plimbare prin statiune in cautam pe Leonidas. L-am gasit, din fericire, si s-a linistit "copilul".  
 
Sambata am ramas in statiune deoarece dupa-amiaza trebuia sa plecam spre casa, cu oprire intermediara la granita cu Bulgaria. 
 
Am profitat de vremea frumoasa si ne-am plimbat iarrrr prin statiune pentru a admira pentru ultima data in acest concediu minunatele peisaje. Nu inainte de a face o oprire la Utopia pentru un desert, o cafea si o priveliste. 
 
Totul a fost minunat in acest concediu, chiar si zilele ploioase care au suparat-o pe nasa. Singurul regret a fost faptul ca n-am mai putut face excursia la Sarakiniko din cauza vremii si nici Lichnos, care ar fi meritat. Plus excursia cu barca inchiriata la Laguna Albastra, Bella Vraka. Dar asta inseamna ca trebuie sa revenim, nu-i asa? 
 
Sambata pe la pranz am plecat asadar spre Sidirokastro, cazarea de la granita cu Bulgaria. Ne-am abatut un pic de la drum pentru a vizita si meteorele. Noua ne-au placut foarte tare si ne-a parut rau cu nu au putut urca si nasii cu noi. Pe ei i-am lasat la o taverna in munte pentru ca nasa are o problema cu serpentinele. 
 
 
De la meteore ne-am continuat drumul spre cazarea intermediara de la granita cu Bulgaria.  Pensiunea se numea Vila Belles, si era situata intre Akritochori si Mandraki. Ne-am chinuit ceva sa o gasim pentru ca am gasit persoane care nu vorbeau nici una din limbile pe care le stiam noi si am ajuns sa ne intelegem prin semne. Am ajuns intr-un final si cazarea a fost foarte ok. Pensiunea avea vedere catre lacul Kerkini care este rezervatie naturala si am inteles ca era o zona intens vizitata iarna. 
 
Duminica dimineata am plecat spre Romania, singura oprire facand-o "La bomboane", magazine cu de toate de la granita cu Romania de unde am cumparat dulciuri, masline si ulei de masline. Am avut parte si de ceva ocoliri din cauza restrictiilor pe Bulgaria (drumurile lor erau un santier continuu), dar am ajuns cu bine acasa si relativ repede. Insumat drumul de intoarcere a durat 14 ore, cat trebuia sa dureze si la dus daca nu aveam partea de atatea ambuteiaje. 
 
In concluzie, drumul a fost asa cum ni l-au descris majoritatea cunostintelor, greu, dar frumos. Nu cred ca am mai dori sa procedam la fel pentru urmatoarea vizita in Parga sau orice alta statiune greceasca indepartata. Cel mai probabil vom lua in considerare optiunea avion. Nu regretam insa nimic si, cu tristete, ne-am dat seama ca vom alege fara ezitare un concediu in Grecia in defavoarea litoralului romanesc. Planuim sa mai incercam un drum cu masina in Thassos, pentru ca drumul ar trebui sa fie de vreo 8 ore.   
 
Cam aceasta a fost experienta noastra cu Grecia. Ne auzim curand cu impresii referitoare la experienta Thassos.  

Etichete:
grecia
Comentarii