În drum spre cuptoarele dacice de la Medieșul Aurit

Am plecat de dimineață de la Zalău cu direcția Tăuții Măgherăuş. Castelul Bay din Treznea am fi putut să îl vedem în una din zilele anterioare, dar cred că am uitat complet de el. Acum când am făcut bilanțul obiectivelor din zonă, am văzut că mai era unul la îndemână,  Castelul Bay. Nu prea era el în direcția noastră de mers, dar am zis că ne permitem să ajungem și acolo.

După asta am intrat pe făgașul nostru normal, dar nu cel mai scurt. Am pornit să facem un mic ocol prin Satu Mare pentru că în felul acesta puteam atinge mai multe obiective și ne puteam încadra în timp. Prima oprire a fost la Monumentul lui Mihai Viteazul din Guruslău.

Următoarea oprire a fost la Biserica de lemn din Sighetu Silvaniei.

Apoi Biserica de lemn din Chieşd

și Conacul Kemeny din Chieşd (acum Muzeul satului și Biblioteca Comunală).

Biserica de lemn din Corund nu era pe listă, dar s-a mai actualizat lista din mers.

Nici Biserica reformată din Acâş nu era pe listă, dar am văzut indicatorul și l-am urmat.

A urmat Cetatea Ardud.

Parc-ar fi Castelul Regelui de Treflă, scos dintr-un desen animat; pe aici cred că a avut loc bătălia cărților de joc din Țara Minunilor lui Alice.

Acum era momentul să facem niște calcule să vedem dacă ne încadrăm să tragem o fugă și până la Carei. Și se pare ca ieșeau bine calculele. Astfel am ajuns să vedem și Castelul Karolyi din Carei.

Și am mai văzut noi pe-acolo, printre blocuri, o biserică de lemn. Era Biserica de lemn Izvorul Tămăduirii. Am învârtit puțin străduțele din cartier până am aflat că putem intra doar pe poarta principală a spitalului pentru că în curtea acestuia se află.

Să mergem mai departe, spre Castelul Vecsey din Livadia.

De-aici au început să ne îmbie la tot pasul indicatoarele spre Cuptoarele dacice de la Medieşul Aurit. Am intrat în localitatea Medieşul Aurit și parcă toata șoseaua era ocupată de văcuțe ce se întorceau acasă de la păscut. Şi-aveau mersul legănat, astfel că la fiecare pas aruncau cu ugerele într-o parte şi-n cealaltă împrăștiind lăptic. Am trecut pe lângă Castelul Lonyai și am gonit spre Situl arheologic ca să îl vedem pe lumină, gândind că oricum trebuie să ne întoarcem tot pe aici, apoi castelul este luminat și peste noapte, iar ca importanță față de cuptoarele dacice ar fi pe locul 2.

La Cuptoarele Dacice de la Medieşul Aurit pot spune că am rămas uimiți cât de bine s-au conservat niste cuptoare tocmai de pe vremea dacilor. Și nu este doar unul, ci sunt vreo 12.

La întoarcere ne-am oprit și la Castelul Lonyai și ne-am făcut plimbarea de seară înconjurându-l.

Și cam atât pe ziua de azi.

Detalii
Data excursiei
1 mai 2015
Comentarii