Malta - destinație nouă pentru un nou prefix

Nu e chiar ușor să alegi locația unde să sărbătorești schimbarea unui prefix, mai ales dacă asta are loc iarna și ție nu prea îți place frigul. Ce te faci? Dar în casă nu e frig, că ai dat drumul la calorifere. Corect, dar vrei totuși să petreci acest moment într-un mod diferit, într-un cadru mai special. La restaurant?! Hm, poate ar fi diferit, căci nu prea ne-am petrecut aniversările pe la restaurant, dar [...] nu, restaurantul nu îl pot încadra la categoria special. Cred că o plimbare ar putea fi soluția. Alți cârcotași ar spune că de plimbat ne plimbăm tot anul, cu ce ar fi diferită această plimbare? Păi ce să îi faci dacă cel mai mult ne place în deplasare?! Să căutăm o destinație nu foarte exotică, dar care să aibă temperaturi pozitive pentru această perioadă a anului. Ar mai fi o condiție, să fie o destinație nouă, dar asta nu e chiar așa greu de îndeplinit, căci nu prea ne-am plimbat iarna spre "țările calde". Hai că am găsit câteva variante: Cipru, Coasta de Azur, Creta, Sicilia, Tenerife, Insulele Canare, Malta. Ca să putem convinge cât mai multe persoane să vină cu noi ar trebui să alegem varianta cea mai accesibilă ca buget. Am studiat mai întâi prețurile la biletele de avion și am făcut un clasament (după prețul pentru 3 bilete dus-întors). A câștigat detașat Tenerife cu 4000 lei, locurile 2 și 3 au fost ocupate de Valencia și Barcelona cu 2100, au urmat Sicilia (1200), Cipru (1100), Nice (1050), Bari (950). Iar dintre toate a ieșit în evidență Malta cu 550 lei pentru 3 bilete. Ultima clasată a devenit dintr-o dată cea mai atractivă destinație, fiind cu mult mai accesibilă decât celelalte. Gata, am stabilit, în Malta vom sărbători timp de 1 săptămână schimbarea prefixului de la vârsta Corneliei! Am folosit principiul dictatorial: ori ești cu noi ori împotriva noastră. Am considerat că nu e momentul oportun să supunem la vot unde să mergem; am băgat la înaintare un motiv nedemontabil: e ziua Corneliei și ea alege locația petrecerii. Cred că unora le era frică să zboare cu avionul sau poate se gândeau că s-ar putea înțepeni avionul în zăpadă. Adevărul e că iarna, pe gerul lui Marcoci, nu-ți vine nici să te duci să cumperi pâine. Dar ce se poate întâmpla? În cel mai rău caz nu vom putea pleca la timp spre Malta sau ne vom întoarce cu întârziere de acolo. Dar avioanele zboară și iarna și nu știu să fie chiar dese situațiile în care să nu poată decola/ateriza un avion din cauza condițiilor meteo. Deci, cine merge cu noi? Până la urmă ne-am strâns 10 persoane.

Au început să apară întrebările: și ce facem 1 săptămână în Malta? Aveam deja pregătit un răspuns, căci apucasem să studiez puțin. Sunt 6 zile de stat efectiv acolo, am pus câte o atracție principală pentru fiecare zi, am atașat o poză convingătoare de la atracția respectivă și am scăpat. Bine că nu m-au luat la bani mărunți, că nu știu pe unde aș fi scos cămașa. Cam așa arăta draftul:

1 zi Valletta,

1 zi Popeye Village,

1 zi Acvariu și Parcul marin,

1 zi Insula Gozo,

1 zi Cetatea Mdina

și 1 zi Marsaxlokk.

Din tainele wizzair-ului...

Fiind stabilită componența echipei de plimbare, mă uitasem și la prețurile de cazare, puteam acum să trec la pasul 2: achiziționarea biletelor de avion. Selectez eu să cumpăr 10 bilete de avion la wizzair. Când văd prețul total îmi pică fața. Cum să fie 5000 lei, când pentru 3 persoane știam de vreo 550!? M-aș fi așteptat la un 2000, dar nu la 5000. Trebuie să mă uit mai atent la prețul defalcat. Îmi sare imediat în ochi un "Group handling fee". Da, asta e ceva nou, nu am mai văzut până acum acest comision. Ce-i drept, nici nu am mai zburat în grup așa mare. Dar valoarea acestui comision tot nu acoperă diferența. Comisionul de administrare are o valoare proporțională. Hehe, au umflat prețul propriu-zis al biletului. Este de 3 ori mai mare. Acum mi-am adus aminte că Wizz Discount Club se aplică pentru tine și până la maxim 5 persoane care te însoțesc. Deci soluția este să ne împărțim în 2 grupuri de maxim 6 persoane. Acum mai venim de acasă! Pun doar 6 bilete în coș și a dispărut comisionul de grup, iar prețul biletului a coborât la valori pământești. Dar tot nu e prețul corect, la care mă așteptam. Poate între timp s-au scumpit biletele. Mă întorc la 3 bilete și văd prețul pe care îl știam. Ah, am pierdut un mic amănunt, au doar 4 bilete la acest preț. Și dacă cer 6 bilete, nu mi le dă pe astea 4, apoi încă 2 la tariful imediat superior, ci mi le dă pe toate la același preț, adică valoarea cea mai mare. Nu mi se pare corect, dar ăsta e sistemul wizzair. Păi în cazul ăsta o să le cumpăr pe astea 4 de pe un cont, iar celelalte 6 de pe alt cont. Ar fi fost o problemă dacă aveam de cumpărat mai mult de 10 bilete. Bun, am rezolvat 4 persoane. Să cumpăr acum pentru celelalte 6 persoane! Acum am avut surpriza să observ că mai există încă 2 bilete la prețul la care le cumpărasem pe primele. Hai că asta e prea de tot. Ignor, cumpăr cele 6 la prețul mai mare și consider capitolul încheiat.

Urmează rezervarea pe booking.

Aici nu au apărut surprize. Găsisem câteva variante de cazare sub 400 eur/apartament cu 3 camere pentru 1 săptămână. Cea mai interesantă și cu rating foarte bun era în Marsaxlokk. Însă ar fi fost foarte consumatoare de timp pentru că aveam de gând să ne plimbăm pe toată insula, inclusiv pe Gozo, iar Marsaxlokk e în capătul opus. Așa că am ales varianta poziționată central, foarte aproape de Valletta, în Sliema.

Nu cu foarte mult timp înainte de plecare mai apăru un doritor. Emi își stabilise datele de examen și avea certitudinea acum că poate merge. Întârzierea asta însă înseamnă suprapreț la biletul de avion și cost suplimentar la cazare.

Se apropie, se apropie momentul! Eu încă nu definitivasem planul. Stăteam totuși relaxat știind că aveam adunate toate elementele, mai trebuia doar să le pun cap la cap. Participanții începuseră să simtă aerul de vacanță și veneau cu diverse întrebări: când zburăm, unde stăm... Mai bine le share-uiesc notițele din onenote. Gina, pentru că nu îi este felul să stea de-o parte, se apucase să scotocească pe internet despre informații ce ne-ar putea fi de folos. Așa află despre Malta discount card, un card care îți oferă până la 50% reducere la majoritatea atracțiilor turistice din Malta, la unele restaurante și nu numai. Parcă citisem și eu despre acest card, însă căutând prin notițele mele nu am găsit nimic. Cred că ar fi timpul să periez planul!

Cum ne deplasăm pe acolo?

De închiriat mașină nu prea se pune problema pentru că în Malta se conduce pe partea stângă a șoselei, au străzi înguste și conduc haotic. Toți cei care au fost în Malta ne liniștesc în privința asta, cică au un transport în comun bine pus la punct și nu o să avem nevoie de mașină închiriată.

Proprietarul s-a oferit să ne ia de la aeroport contra cost: 40 eur / 10 persoane. Nu i-am dat un răspuns, dar nu prea aveam de gând să optăm pentru această variantă. Oricum ar trebui să ne cumpărăm un abonament la autobuz pentru a ne deplasa zilele următoare. Apoi mai există și Bolt; un van pentru 7 persoane și un clasic de 4 ne-ar fi costat însumat 32 de euro, mai ieftin decât varianta proprietarului. Un abonament pentru 7 zile, călătorii nelimitate zi și noapte, costă 21 eur pentru adult și 15 eur pentru copil.

Am notat locația exactă de unde îl putem cumpăra chiar din aeroport, respectiv de la WHS Express, la sosiri. Ce aveam să descopăr mai târziu, dar destul de important, este faptul că abonamentul este valabil 7x24 ore de la momentul primei validări pe autobuz. Astfel am beneficiat de el la maxim, de la aterizare până la decolare. Inițial m-aș fi așteptat să alegem ori în prima zi ori în ultima zi să folosim o metodă alternativă de transport, bine am făcut că am lăsat pentru ultima zi acest lucru, pentru că am avut timp să facem această descoperire. Între timp mă informasem referitor la limita de 2 ore de călătorie pe oricâte mijloace de transport cu 1,5 eur. De la primul autobuz primești un bon fiscal pe care îl poți folosi pe post de bilet pentru următoarele autobuze în care te urci. Observasem că a făcut cineva așa, dar am și întrebat ca să fiu sigur. Am mai reținut câteva aspecte referitoare la autobuze. Dacă vrei să urci, trebuie să îi faci semn să oprească în stație, altfel s-ar putea să te uiți la el cum trece pe lângă tine, lucru care l-am și pățit la aeroport, după care mi-am adus aminte de acest aspect. Urcarea se face doar pe la ușa din față ca să validezi călătoria la șofer. Și dacă vrei să cobori, trebuie să apeși butonul stop din autobuz înainte de stația dorită. Pentru a afla combinația de autobuze necesare să ajungem la destinație ne va ajuta google maps.

De trafic de date în roaming nu trebuie să ne facem griji, căci Malta e în UE.

Următoarea grijă ar fi mâncarea.

Avem mai multe supermarketuri în zonă. Cel mai bine aprovizionat si cu diversitate mare de produse aveam să descoperim că era un Tower supermarket. Dacă ajungem târziu acasă, avem un Spar deschis până la ora 23. Deci suntem acoperiți.

Cardul de discount pentru obiective

Malta Discount Card. Să vedem de unde îl cumpărăm! Există și aici mai multe variante de a intra în posesia lui. Noi am ales să îl cumpărăm de la un hotel (Slimiza Suites), căci era dre asemenea foarte aproape de cazarea noastră. Acesta este valabil 10 zile, costă 20 eur și primesc reducere 2 adulți și 2 copii, adică este considerat un card de familie.

Și masa specială de ziua Corneliei?

Păi la restaurant cu specific iepuresc! Am căutat restaurante care servesc preparate de iepure și am găsit unul cu recenzii foarte bune, chiar în apropiere de cazare. Hai că putem spune că avem o poziționare super. Restaurantul ăsta, Il-Merril, este un restaurant micuț, o afacere de familie. Programul este destul de redus, de la 18:30 la 22:00. Il Merril trebuie să însemne mierla în malteză, căci are desenată o pasăre pe plăcuța de la intrare. Nu știu exact ce reprezintă mierla pentru maltezi, dar aveam să observ acest nume destul de des.

Programul pe zile

Cu acesta e puțin mai greu mergând cu autobuzul. Foarte mult timp consumă transportul ăsta în comun, mai ales că prin zonele în care vrem să ajungem circulă doar câte un autobuz și acela din oră în oră. Va trebui să tai foarte multe din atracțiile turistice ce le-am pus pe listă:

Cu 1 zi înainte de plecare aflu că în Malta prizele sunt pe sistem britanic și ne trebuie adaptor. Luați și căutați repede adaptor ca să avem cu ce ne încărca telefoanele!

Bagajele sunt pregătite. Suntem gata de plecare!

Unii dintre noi zboară pentru prima oară cu avionul...

- Cred că m-ai păcălit, îmi zice Cornelia.
- De ce?
- Păi, uite șoferul de autobuz are volanul pe partea stângă.
- Mda, cred că autobuzele din aeroport au un regim aparte și nu ies niciodată din spațiul acesta. Căci în Malta sigur se circulă pe partea stângă a șoselei.

Am trecut de control pașapoarte, putem spune că suntem în Malta. Mai avem de recuperat doar un bagaj.

Proprietarul se cam lasă așteptat...

Măcar avem o priveliște minunată de aici.

Plecăm apoi care-ncotro. Unii după cumpărături pentru bucătărie, alții după card-uri de discount și rezervări la restaurant.

Noapte bună, Valletta!

Etichete:
malta
Comentarii