Malta - Parcul Marin Mediterraneo: locul unde poți atinge delfini și lei de mare

Astăzi e ziua cea mare! La mulți ani, mami! Azi e ziua ta, azi e ziua ta!

Azi am ales să mergem la Parcul Marin Mediterraneo și la Acvariu. Cele 2 nu sunt foarte depărtate unul de celălalt și permit completarea zilei cu un program special de seară. Chiar și-așa, dimineață a fost nevoie de un mic impuls pentru a obține un ritm o idee mai dinamic, altfel nu mai ieșeau calculele din program. Ar mai fi fost un motiv pentru care am ales, tocmai astăzi, vizitarea parcului marin. Acesta are un program de interacțiune cu animalele. Și mă gândeam că ar putea fi o ocazie unică în care atât mami, cât și puiul, ar putea să mângâie niște animăluțe marine. Nu am mai auzit să poți face asta în alte părți. Ar exista 2 moduri de interacțiune: înotul alături de delfini sau doar mângâierea acestora, a leilor de mare și a papagalilor. Dacă vrei să înoți cu delfinii trebuie să îndeplinești o condiție esențială: să știi să înoți. Deci prima variantă pică pentru noi. Iar pentru varianta a doua cică este o restricție de vârstă, pentru care nu se încadrează Răzvan. Foarte tare s-a supărat Răzvan când a auzit acest lucru. Nu mai voia să meargă deloc în Malta din acest motiv, doar că nu avea cu cine să rămână acasă. Mami, ca să îi fie alături, i-a zis că nu mai vrea nici ea să îi mângâie. Nici restul familiei nu părea prea interesată de acest lucru. Am încercat să contactez conducerea parcului în speranța că vor putea face o derogare pentru un copil de 4 ani, la urma urmei, de ce ar fi o diferență așa mare între 4 și 5 ani, însă nu am primit niciun răspuns.

La mulți ani, mami!

Făcusem programul pentru a prinde reprezentația leilor de mare, de la ora 12:00. Pentru asta trebuia să prindem autobuzul de ora 11:00. Nu îmi părea nicidecum un program alert, mai degrabă unul lejer, de relaxare, ca pentru niște oameni în concediu. Însă în aer plutește o dorință de a petrece toată ziua. Îmi fulgeră prin minte: uite-așa zboară timpul în zilele de weekend, în care nu ai nimic planificat a face. Te trezești sâmbătă dimineață și apoi, fără să faci nimic notabil, s-a făcut duminică seara și trebuie să te duci la culcare, căci urmează o nouă săptămână de muncă. Nuu, nu e bine! Dacă nu plecăm în maxim 1 oră, nu vom mai reuși să facem tot ce avem planificat pentru astăzi! Surprinzător, dar am văzut mobilizare, am plecat chiar mai devreme de 1 oră.

Parcul Marin Mediterraneo nu are foarte multe animale, nu îl poți încadra nici la zoo, nici la acvariu, dar modul de prezentare ar putea să te acapareze pentru întreaga zi. La un interval de timp, în jur de 1 oră, au câte o reprezentație cu participarea diferitelor animale. Spectacolul durează cam 15 minute, timp în care animalele fac diverse acrobații, interacționează cu instructorii lor în diverse moduri, de multe ori făcându-te să zâmbești. Pe alocuri trec atât de aproape de tine încât îți vine să întinzi mâna să le atingi, apoi ți se amintește că nu ai voie să faci acest lucru.

Ajungem la parcul marin să prindem reprezentația papagalilor, de la ora 11:00, adică cea dinaintea leilor de mare ce o aveam pe listă.

Urmează hrănirea păsărilor, la 11:30. Din denumire etapei m-aș fi așteptat ca îngrijitorii să le dea de mâncare, iar noi să ne uităm la ele. Surpriză: am fost trimiși la tonetă să cumpărăm mâncare pentru păsări și după primirea instructajului, Cornelia cu Răzvan și Gabi au intrat în "colivie" să le hrănească. Atenție, să acoperiți cu mâna păhărelul de mâncare pentru a nu v-o fura păsările! Atât am reținut din tot instructajul.

Au intrat alături de o droaie de copii. Toți s-au îngrămădit să se așeze a hrăni păsările la primele mese. Eu i-am îndrumat pe ai noștri să meargă la "separeu", să aibă o masă doar pentru ei. M-au ascultat. La primele mese se adunaseră o grămadă de păsări flamânde,

la masa lui Răzvan și a Găbiței niciuna.

Mititeii stăteau și se uitau triști spre agitația de alături, unde toți erau cu zâmbetele până la urechi că veniseră păsări să mănânce din firimiturile lor. Mă întristasem și eu că le-am dat o sugestie greșită. Mai că îmi venea să îi trimit acolo claie peste grămadă, dar nu păreau a mai avea loc. Nici ei nu îndrăzneau să încerce vreo schimbare. Au așteptat. Și răbdarea le-a fost răsplătită. A venit prima zburătoare și la măsuța lor. Apoi încă una! Și încă una!

Să îi fi văzut cum se bucurau! Și eu mă bucuram de bucuria lor. Până la urmă a funcționat ideea cu "separeul". Au avut masa doar pentru ei și s-au bucurat împreună de invitații lor. Raportul de păsări de la mese s-a schimbat la un moment dat, ajunseseră să aibă mai multe guri de hrănit la masa lor decât aveau vecinii. Uite-așa au început să migreze și hrănitorii de păsări. Din masa pustie ce era la început devenise acum neîncăpătoare pentru atâția doritori.

Avem ceva timp liber până la următoarea reprezentație din program.

Învățăm harta parcului.

Localizăm unde urmează să vedem leii de mare. Apoi ne oprim la măsuțele de picnic. Unii dintre noi trag câte o fugă până la reptile, căci e chiar în apropiere.

Au început să se strângă oameni la "scena" leilor de mare. Mergem și noi. S-au strâns parcă ceva mai mulți decât la papagali, însă tot avem locuri de unde alege. Preferăm să privim din primul rând.

Doar 2 lei de mare, alături de 2 instructori, fac tot spectacolul. Un leu mai zdravăn, mai masiv, probabil un mascul.

Și unul mai mititel, mai gingaș, mai subțirel, probabil o femelă.

Nici unul, nici altul, nu își lasă a ieși la iveală vârsta. Se mișcă, dansează, se scălâmbăie, fac acrobații. Amândoi sunt foarte simpatici. Și pare că au simțul umorului, reușind din plin să ne facă să zâmbim. Merită toate aplauzele noastre.

Reținusem de la reprezentația anterioară, la papagali, când, după încheiere, am fost invitați să facem poze cu aceștia. Nu m-a atras așa tare să facem poze cu niște papagali, fie ei si foarte simpatici, ca aceia, dar m-a făcut să ciulesc urechile pentru leii de mare. Asta ar putea veni ca un înlocuitor perfect pentru programul de interacțiune. Nu ai parte de 15 minute de "îmbrățișări", însă ai ocazia unică să pui mâna pe un leu de mare. Și nu m-a întrebat nimeni de vârsta lui Răzvan. I-am înscris repede pe Răzvan, Găbița și mami. Cornelia se cam codea, ar fi vrut, dar cred că vedea acest lucru mai mult ca un moft pentru plăcerea copiilor. Dar, mami, lasă copilul din tine să își facă damblaua, mai ales că e ziua ta! Nu a așteptat a doua invitație. S-a așezat frumos la rând, alături de cei mici. Mai întâi să vă dezinfectați pe mâini!

La mulți ani, mami!

Și? Cum e leul de mare la atingere? E moale? E fin? E ud? A scos limba la tine?

Cred totuși că ar putea fi și periculos, pentru că am observat că nu le-a permis să intre în contact frontal cu el. Acest aspect mi-a rămas întipărit în minte de la instructajul primit la Zoo Kontakt Slovacia, dar e posibil să nu fie deloc adevărat.

Din nou pauză. Mergem să vedem reptilariu.

Urmează reprezentația delfinilor, la 13:15. Aceasta este ultima doar pentru noi, în programul parcului mai există și o reprezentație a reptilelor, la 14:15. Noi ne vom retrage, pentru că vrem să ajungem și la acvariu astăzi. Se fac ceva presiuni din partea publicului, să rămânem și la reprezentația reptilelor. Dar nu mai ies calculele: 14:15 înseamnă 1 oră întârziere, am ajunge la 16:00 la acvariu și la 17:00 ar trebui să plecăm, ca să ajungem la restaurant la ora 18:30. 1 oră de petrecut la acvariu mi se pare cam puțin totuși. Mi-a fost destul de greu să fac acest program, am analizat mai multe variante posibile și de foarte multe ori am renunțat la a vedea anumite lucruri, în favoarea altora ce mi s-au părut mai importante, mai reprezentative, mai impresionante sau pentru a obține diversitate. Apoi, să nu uităm că azi avem rezervare la restaurant pentru a sărbători ziua Corneliei. La mulți ani, mami!

Spectacole cu delfini am mai văzut la Delfinariul din Constața și în Grecia, la Zoo Atena. De data asta am văzut alt tip de spectacol, alt format. Au vrut parcă să ne arate mai mult o colaborare între om și delfin.

Am putea face și poze cu delfini. Dar nu mai avem amatori. Să pornim spre acvariu! Autobuzul ne lasă să mergem și puțin pe jos. Foarte frumos din partea lui, de-abia avem ocazia să facem niște poze cu Golful Sfântul Paul (aka St. Paul's Bay).

Hei, hei, domnul cu nasu' pe sus! Să știți că Paul Bay este în direcția cealaltă!

La acvariu am observat că era tăiat discount-ul de pe pagina site-ului Malta Discount Card. Pentru orice eventualitate păstrasem biletele de intrare de ieri, de la Ġgantija, pentru că pe spatele lor aveam tipărit un discount de 3 euro pentru acvariu. Aveam să aflăm că tot 3 euro discount am fi primit și cu Malta Discount Card, doar că discount-ul era valabil doar pentru adulți, copiii trebuie să plătească prețul întreg, mă rog, tariful întreg pentru categoria copii. Am încercat să aflu de ce așa, că nu e specificat nicăieri acest aspect, dar aici, la casa de bilete a acvariului, m-am simțit ca acasă. M-a întâmpinat o domnișoară cu zâmbetul pe buze, m-a întrebat câte persoane suntem, m-a informat cât costă. Apoi am cerut și eu o informație, că mă rodea... La prima încercare, niciun răspuns, domnișoara se făcuse ninja. Cred că nu știu eu să mă exprim bine în engleză, mai încerc o dată. Domnișoara avea acum de treabă pe niște rafturi goale din spatele ei. De data asta veni un răspuns din fundul raftului: "Cum? Nu vă înțeleg." Asta era din categoria: "Cum de mă mai vede omul ăsta, că doar am băgat capul în nisip!?". Mă las păgubaș. Plătesc cât îmi ceruse și intrăm.

Foarte frumos amenajat acvariul.

Mi-am adus aminte că am mai văzut ceva asemănător, la Acvariul din Londra, dar acela parcă era ceva mai mare.

Rezervasem 2 ore pentru a vizita acvariul, dar Răzvan a avut grijă să trecem prin el ca fulgerul. L-am parcurs chiar de 2 ori într-o singură oră. Nu-i nimic, mai avem timp acum să ne fugărim în parcul de joacă din exterior.

A venit momentul să sărbătorim ziua Corneliei, restaurantul Il-Merill ne așteaptă.

Antreul din partea casei

Aperitivul comandat de noi avea în denumire specific maltez

Apoi am epuizat toate felurile de mâncare ce aveau în componență iepure, căci iepurele este ceva specific maltez, iar restaurantul acesta este foarte bine cotat la preparate de iepure.

Ficăței de iepure

Tocăniță de iepure

Friptură de iepure

Paste cu iepure

La mulți ani, mami!

Să mai petrecem și acasă.

Etichete:
malta
zoo
Comentarii