Slovacia - Monumente UNESCO din regiunea Spišská Nová Ves

Turul nostru în Slovacia se cam termină astăzi. Diseară ne vom caza în Cehia. Cum să facem, să cuprindem ziua de azi la turul Slovaciei ori la turul Cehiei? Păi am vrea să mai vedem Castelul Spiš, măcar din exterior. Nu avem timp nici prea mult să ne întindem cu vizite în castel, căci avem un pic de drum de parcurs până la Olomouc, în Cehia. Și-apoi noi suntem mai impresionați de măreția castelelor văzute din exterior, mai ales a acestuia. În cazul ăsta mai adunăm câte ceva de văzut din Slovacia și o considerăm zi din turul Slovaciei.

Ne îndreptăm spre Castelul Spiš. Îl vedem de la mare distanță. Este așa impunător cum ne-a lăsat impresia din pozele văzute.

Pe drum vedem un indicator spre alt monument UNESCO, Spišská Kapitula. Oprim imediat după viraj, unde am văzut mai multe mașini oprite. Pe deal vedem o construcție, ca o biserică. Aia o fi?

Să mergem până acolo. Terenul are câteva gheizere cu apă rece.

Cred că aș fi trecut pe lângă ele fără să le observ dacă nu ar fi făcut gălăgie când eram în dreptul lor.

Ajungem sus.

Asta nu este Spišská Kapitula, este doar o simplă capelă și este și închisă. Dacă acesta ar fi monumentul UNESCO ma gândesc că ar fi deschisă.

Coborâm la mașină. Între timp au plecat toate mașinile. Din ce aglomerație era când am venit, acum nu mai e nimeni. Să ne continuăm drumul spre Castelul Spiš. Îi mai facem câteva poze pe drum.

Ajungem sus în parcare și ne hotărâm să nu rămânem să îl vizităm așa că îi facem semn parcagiului că vrem doar să întoarcem, să nu ne mai ceară bani.

Mai facem câteva poze castelului pe drumul de întoarcere.

Acum încotro? Păi hai să trecem și pe la orașul Levoča, că și acesta vrea să fie monument UNESCO. Am ceva rețineri când aud de orașe monument UNESCO. Cel puțin până acum nu a reușit niciunul să mă impresioneze. Claudia ne-a zis însă că e foarte frumos.

Pe drum spre acesta, văd un zid mare precum al unei cetăți.

Sau poate o fi vreo mănăstire. Stai așa că aia trebuie să fie Spišská Kapitula. Mergem? Păi hai să mergem! Că pare frumușică. Trecem din nou pe lângă mini-parcarea cu gheizerele. Ajungem sus la mănăstire, intrăm și parcăm în curtea acesteia precum multe alte mașini căci nu era niciun semn ce ne-ar fi interzis. Intrăm în biserică. Se pare că a fost slujbă aici căci e foarte multă lume adunată.

Și poate că a fost mai bine așa că altfel în mod sigur nu ne-ar fi lăsat să facem poze.

Hai să mergem la Levoča. Trecem iar pe lângă mini-parcarea la gheizere. Hai că de data asta au bătut recordul la numărul de mașini încăpute în această parcare.

Ajungem în orașul Levoča. Sincer să fiu nu știu după ce să mă uit pe aici ca să pot zice că e drăguț. Are o cetate.

Și mai are ceva, dar timpul nu ne prea permite să îl luăm la pas. Trebuie să ne îndreptăm spre Olomouc. De acolo ne vom porni turul Cehiei.

Detalii
Data excursiei
20 mai 2017
Etichete:
slovacia
Comentarii