Slovacia - Peștera Demänovská ľadová

Astăzi ne mutăm reședința din Ružomberok în Poprad. În mod normal aveam pe listă Peștera Demänovská ľadová, Peștera Važecká și Cascada Skok. Atracția de cel mai mare interes este Peștera Demänovská ľadová și o vom vizita împreună cu Dan și Claudia. După asta drumurile noastre se vor despărți urmând a se mai reîntâlni la cazare. Dorul lui Răzvan pentru zoo ne-a făcut să schimbăm traseul pentru azi și să căutăm a vizita o grădină zoologică. Am găsit una ce părea a fi foarte interesantă în apropiere, la Liptovský Mikuláš. Este o grădină zoologică mică, dar unde poți mângâia animalele. Dacă ne va mai rămâne timp poate vom merge și la Cascada Skok, cu toate că prognoza meteo ne zice că va cam ploua în regiunea aia. Dan și Claudia se hotărâseră să viziteze și cealaltă peșteră cu ghețar, Peștera Dobšinská ľadová, pentru că în mod normal ar fi fost pe planul de vizitat după plecarea lor spre casă.

Să mergem mai întâi la Peștera Demänovská ľadová. Este prima zi în care s-a deschis această peșteră. Ambele peșteri cu ghețar au fost închise pe perioada iernii, până la 15 mai. Surprinzător de mulți turiști au venit astăzi să viziteze această peșteră și foarte multe autocare pline de copii, unii veniți chiar din Polonia. Din nou ne-a lovit cu taxa de parcare de 6 euro. Se pare că peșterile astea Demänovská sunt mai speciale, au taxe de parcare din astea piperate.

Acum avem de urcat 20 de minute până la intrarea în peșteră și suntem cam la limită. Am pornit la deal în pas alert. Am cam transpirat până sus, însă am ajuns în 10 minute. Acum cică să intrăm în peștera cu ghețar, la frig, așa uzi cum suntem. Noroc că am mai avut un răgaz de câteva minute, să ne mai revenim.

Intrăm în peșteră alături de un mare grup de slovaci. Mergeam când în față, când rămâneam mai în urmă să facem poze.

Iar apariția ghețarului se cam lăsa așteptată. Începusem să ne punem semne de întrebare dacă mai există ghețar în această peșteră. Doar am venit în prima zi după ce a fost închisă toată iarna. Cei drept nu am fost primul tur care a intrat în peșteră, dar dacă noi nu vedem nimic, ce mai putem spune despre vizitatorii de la vară!? Ia uite am ajuns în cel mai îndepărtat punct vizitabil al peșterii, acum ne întoarcem și nu am văzut lucrul cel mai important pentru care venisem. Ne oprim din nou într-unul din punctele în care ne-am oprit imediat după ce am intrat. Acum ne aprinde tanti ghid alte lumini și vedem altă rută în care se vedea ghețarul. Păi nu puteai să ne spui asta când am mai trecut pe aici?

Acum abia a început partea spectaculoasă.

Păcat că nu a fost mai mult, căci s-a cam încheiat repede partea asta mult așteptată.

Ieșim din peșteră,

coborâm la mașină și ne îndreptăm spre Liptovský Mikuláš, unde este grădina zoo.

La Grădina Zoologică Kontakt am avut o experiență inedită. Nu am mai avut nicăieri ocazia să ating animale sălbatice: șarpe, leu, tigru, urs, fie ei chiar și pui.

Ieșim de la grădina zoologică în căutarea unei toalete. Și am găsit o sală de forță numai bună pentru Răzvan.

Plecăm în continuare.

Să oprim la punctul de plecare spre Cascada Skok, adică în Štrbské Pleso.

Foarte frig aici și nici nu puteam să ne bazăm pe vreme că ploaia ne va ocoli. Bine că am găsit parcare gratis. Am făcut 2 pași și nu-mi venea să merg mai mult. Hai să ne îndreptăm spre cazare, ne-ajunge pe ziua de azi.

Detalii
Data excursiei
16 mai 2017
Etichete:
slovacia
Comentarii