Grecia - De la Katerini la Karpenisi

Nu mai îmi aduc aminte cum de am ales ca următoarea locație de cazare Karpenisi. Ținta principală din zonă era Delphi și cred că mai "agățasem" câteva obiective de văzut pe drum, apoi cele câteva obiective s-au înmulțit și nu mai încăpeau într-o singură zi. Așa am descoperit o alternativă la traseu, să trecem prin această zonă muntoasă, respectiv împrejurimile stațiunii Karpenisi. Sau poate ne-a spus Yannis despre această locație!? Ceea ce pot spune cu siguranță este că a fost o alegere excelentă.

Să pornim la drum, căci nu avem o distanță chiar așa mică de parcurs.

Și Muntele Olimp are ceva zăpadă.

Trecem pe lângă Cetatea Platamonas.

Facem o oprire la Lamia, să vedem cetatea.

Nu știam că vom descoperi aici o cetate medievală. Aveam impresia că Grecia are doar vestigii antice. Păi doar nu o fi sărit peste o eră. Știind că se numește Acrolamia, am zis că acro vine de la ceva foarte vechi, antic.

Facem un mic detur de la drumul nostru spre Karpenisi, ca să mergem până la Termopile. Constatăm cu uimire că aici este doar o statuie a lui Leonidas.

La ce rezonanță are această locație pentru istoria greacă, mă așteptam să găsim ceva mai mult.

Nu, nu se poate să fie doar atât! Și unde a avut loc renumita bătălie? Unde este câmpul de luptă? Panou pe care sa scrie Câmpul de luptă de la Termopile există.

Oare acesta să fi fost?!

Dar parcă bătălia de la Termopile a avut loc într-o trecătoare. Acolo să fie aceasta oare?!

Trebuie să studiem mai bine!

Ne mai învârtim pe aici. Urcăm pe Dealul Fortificat Kolonos, despre care găsim în explicații că a fost ultimă redută a grecilor, după moartea spartanului Leonidas.

De aici vedem mai bine împrejurimile.

Asta nu înseamnă că am reușit să transpun în teren ceea ce am văzut pe hartă.

Și n-au făcut ei un muzeu aici, un mausoleu, ceva!?

Izvoarele Termopile nu le aveam pe listă.

Tot mai încercam să găsim ceva interesant de văzut pe aici, să tragem de timp, ca să nu ajungem prea devreme la cazare.

Hai să ne îndreptăm spre Karpenisi, că om mai vizita pe acolo împrejurimile. Poate ar fi trebuit să facem acest lucru mai devreme chiar. 

Uite ce înseamnă cu adevărat să construiești biserica în vârful dealului.

După ce ne luăm în primire cheile de la cameră,

pornim în recunoaștere, cu mașina. De fapt am pornit cu țintă precisă, spre Prousos, ca să mai eliberăm din programul zilei următoare. Am trecut prin Cheile Kleidi, despre a căror existență nu aveam habar.

Și ne oprim la un peisaj superb.

Ajunsesem la concluzia că nu mai avem timp să ajungem pe lumină la Mănăstirea Prousos. Nu realizasem nici că din acestă locație priveam chiar spre ea.

Mâine vom porni spre Delphi.

Detalii
Data excursiei
16 iunie 2013
Etichete:
grecia
Comentarii