Islanda - Fiordurile estice până la Seyðisfjörður, cu ale lui domuri cântătoare (Tvísöngur)

Am alocat 2 zile pentru această zonă și am văzut absolut tot ce ne-am propus. Dacă am mai fi stat încă o zi ar fi însemnat să călcăm din nou prin aceleași locuri, lucru după care nu mă dau în vânt când mai avem atât de multe locuri frumoase neexplorate încă de noi. Sau am fi putut merge într-o excursie pe ghețar. Văzusem mașinile - monștri care fac asemenea excursii cu 1 seară înainte. Erau parcate chiar la locația noastră de cazare. De la recepție primisem și niște pliante ce prezentau mai multe detalii despre aceste excursii. Ideea nu ar fi fost rea deloc, ba chiar îmbietoare. Aș fi alocat 1 zi din vacanță pentru această plimbare pe ghețar, însă prețul ei m-a cam făcut să dau înapoi. Plimbări pe ghețar se organizează din multe locuri din Islanda, căci au destui ghețari. În urmă cu 2 zile am fi putut păși pe Ghețarul Mýrdalsjökull, azi pe Ghețarul Vatnajökull, spre finalul turului vom mai avea ocazia să pășim pe altul, însă nu avem în plan acest lucru, căci am studiat prețurile de acasă și nu am alocat buget pentru asta. Zic că ar fi fost frumos. Oricum, înainte de a fi pus pe listă o plimbare pe ghețar, aș fi pus o plimbare până la Lacul Askja. Plimbările pe ghețar, oricât de frumoase ar fi ele, cred că le-am putea face și mai aproape de casă. Aici am ales să facem în mod special lucruri pe care nu le-am putea face în altă parte. Iar peisajul selenar de la Lacul Askja este unic, nu știu să mai existe altul similar. Nu am renunțat de tot la Lacul Askja. În zilele următoare voi sta cu ochii pe prognoza meteo și dacă arată bine, voi face rezervare. Analizasem și varianta de a merge cu mașina închiriată. Pentru că avem 4x4 ne este permis, însă am citit că drumul nu este deloc ușor, am avea de traversat vreo 3 râuri și la dus și la întors. Am experiență 0 la traversarea râurilor. Oi fi citit eu câteva reguli de bază despre traverarea râurilor cu mașina pentru a nu fi chiar nepregătit în cazul în care situația ne-o va cere. Dar faptul că asigurarea, fie ea și full, nu ne despăgubește deloc pentru nicio problemă apărută ca urmare a traversării unui râu, mă pune să mă gândesc de mai multe ori înainte de a porni într-o asemenea aventură. De fapt am mai traversat un râu cu Pumița, în urmă cu ceva timp. Atunci nu am respectat absolut niciuna din indicațiile pe care le-am citit acum. Am reușit să îl trecem cu bine și înainte și înapoi. Iar apa urcase până la prag... Dar nu, nu-mi vine să mai fac asta. Așa că mă bate gândul să plătim pentru o excursie, doar vremea să fie bună. Altfel nu am de gând să plătesc căruța de bani.

Deocamdată ne îndreptăm spre Egilsstaðir. Avem drum lung și vreme închisă. Admirăm munți,

ghețari,

apele oceanului,

cascade

și fiorduri.

Căutăm cu privirea reni. Am văzut  însă doar semnul de atenționare  referitor la ei, că reni pauză.

O luăm spre Pasul Öxi, un fel de Transfăgărășan, un drum pietruit, însă nivelat foarte bine.

Citisem impresii despre acesta pe un blog. Respectiva persoană parcă trăise clipe de coșmar pe acest drum. Dar înclin să cred că doar vremea urâtă și faptul că nu era obișnuită cu astfel de drumuri a dus la asemenea trăiri exacerbate. Se poate și evita acest drum, ținând linia țărmului până la următorul fiord, dar ocolind destul de mult. Eu am fost totuși curios să văd dacă este chiar așa înfiorător, apoi avem și o mașină bună pentru orice drum.

Nu am prins noi cea mai bună vreme, dar tot ne-a oferit niște peisaje foarte frumoase.

Iar pe partea cealaltă a muntelui descoperim o panoramă superbă cu Lacul Lagarfljót.

Ne îndreptăm mai întâi spre cazare. Islanda nu prea are păduri. Cea mai mare întindere de pădure se află în apropiere de Egilsstaðir, lângă Lacul Lagarfljót. Iar noi suntem cazați chiar în mijlocul acestei păduri. Nici măcar nu realizasem acest lucru când am făcut rezervarea.

Lacul are un renume similar cu cel al lui Loch Ness. Și aici s-a format o legendă despre existența unui monstru: Lagarfljótsormur sau Viermele Lagarfljót.

Mergem să vedem Cascada Gufufoss, care este chiar pe marginea șoselei.

Încercăm apoi drumul spre Belvederea Bjólfur. Bjólfur este muntele în care a fost săpat fiordul Seyðisfjörður de către ghețari. Căutând imagini cu fiordurile estice, majoritatea prezintă acest fiord, iar noi vrem să mergem în locul de unde au fost făcute aceste poze. Acolo este de fapt locul unde au fost montate bariere de avalanșă, iar eu am numit locul Belvedere Bjólfur.

Drumul care duce la aceste bariere de avalanșă, cu toate că nu are semne de avertizare, este dificil chiar și pentru mașini 4x4. De fapt are doar vreo 2 praguri mai serioase. Cel puțin la unul din ele am atins cu cârligul din spate. Iar ceața deasă te ajută să nu vezi mare lucru.

Ajunși sus constatăm cu dezamăgire că nu putem vedea nimic din cauza norilor.

Coborâm și ne îndreptăm spre localitatea de pe malul fiordului. Pe drum am observat niște cutii colorate și nu am reușit să mă prind ce erau. Mi s-a părut a semănă destul de bine cu niște stupi, dar ce să facă aici niște albine?!

Localitatea ce ar fi trebuit să o vedem de sus poartă același nume ca și fiordul, respectiv Seyðisfjörður.

Din Seyðisfjörður vom urca puțin pe jos

să vedem Domurile Tvísöngur.

Vremea e cam umedă și e cam frig. Însă asta nu ne sperie. Traseul nu este unul foarte lung,

iar astfel construcții nu întânești la tot pasul, sunt cam unicat.

Domurile reprezintă niște sculpturi muzicale. Fiecare dintre ele are o anumită acustică și rezonanță. Îmi imaginez că în bătaia vântului iese o melodie cu acorduri islandeze.

Seara avem onoarea să mâncăm din barbeque-ul preparat de Dan.

Detalii traseu și program

10:00 - 13:53 ::: Gerdi, Iceland - Cascada Gufufoss => 265.83 km (3 ore 53 min.)
13:53 - 14:23 ::: 1. Cascada Gufufoss (parcare): 65.240753 -14.052803; (obiectiv): 65.240013 -14.057306; (30 min.)
14:23 - 14:30 ::: Cascada Gufufoss - Belvedere Bjólfur => 7.41 km (7 min.)
14:30 - 18:30 ::: 2. Belvedere Bjólfur (parcare): 65.234657 -14.097331; (obiectiv): 65.266472 -14.038143; (4 ore)
18:30 - 18:42 ::: Belvedere Bjólfur - Domurile Tvísöngur => 10.03 km (12 min.)
18:42 - 19:27 ::: 3. Domurile Tvísöngur (parcare): 65.266769 -13.990161; (obiectiv): 65.267799 -13.981989; (45 min.)
19:27 - 20:45 ::: Domurile Tvísöngur - Hafursá, Iceland => 50.35 km (1 oră 17 min.)
TOTAL = 333.62 km (10 ore 45 min.)

Etichete:
islanda
Comentarii