Islanda - La revedere Reykjavík

Asta o fi în loc de "Bună dimineața!" sau "Rămas bun!"?

În afară de una dintre locațiile de cazare, pe care aș schimba-o dacă ar fi să refac acest circuit, în rest toate mi-au plăcut foarte mult. Aceasta nu face excepție. Mi-ar fi greu să fac un top al locațiilor de cazare care mi-au plăcut cel mai mult, ar trebui să aplic un barem de departajare foarte exigent, pentru că cel puțin 3 dintrele le-aș plasa pe primul loc, alături de aceasta.

Astăzi, în drum spre aeroport, vom vizita Reykjavíkul. Nu am găsit prea multe lucruri cu adevărat aparte, ce nu ar trebui ratate, așa că am pus pe listă zoo, despre care Răzvan întreabă de la începutul vacanței, și Biserica Hallgrímskirkja.

Am aflat etimologia cuvântului Reykjavík și mi s-a părut interesantă. Reykjavík ar însemna o baie fumegândă sau o baie din care ies aburi. Și are sens dacă e să ne gândim la cât de multe izvoare termale există în Islanda. Deci, cu atât mai mult, dacă ajungi în Islanda trebuie să probezi o astfel de baie termală, lucru pe care noi l-am făcut.

Trebuie să mai trecem încă o dată prin Borgarnes, să facem ultimele cumpărături. Era prima oară când nu puneam gps-ul, căci deja învățasem drumul. Am avut surpriza să dăm peste un blocaj din cauza unui accident. Nu am stat prea mult pe gânduri, căci în prima zi gps-ul ne arătase că mai există un drum pe care putem să ajungem în Borgarnes, acela cu podul îngust. De data asta nu ne îndruma pe acolo, căci eram deja foarte aproape de Borgarnes, mai aveam mai puțin de 2 km. Ocolim, facem cumpărăturile și la plecare observăm că drumul pe care ar fi trebuit să venim era în continuare blocat. Cel mai probabil era un accident similar cu cel din ziua anterioară, cred că și de această dată derapase o mașină din cauza vântului puternic. Cel puțin așa pare de la distanță, altfel ce ar putea face acea macara instalată pe șosea?!

Cei de la wizzair ne ceruseră o dovadă de la un reparator de bagaje, că bagajul nostru nu mai poate fi reparat. Singurul loc unde se putea face acest lucru era în Reykjavík și acum era prima oară când ajungeam aici. Doar că, fiind duminică, era închis. Măcar am încercat. Suntem oricum foarte aproape de zoo, nu am făcut un detur prea mare pentru asta.

Intrăm să vizităm Zoo Reykjavík. Nu avem așteptări prea mari, căci e un zoo mic, dar trebuie să îi facem bucuria asta lui Răzvan, căci altă atracție mai pentru vârsta lui nu prea am găsit.

Ne îndreptăm spre Biserica Hallgrímskirkja. Nu ne facem probleme din cauza parcării, căci duminica este gratis. Și în apropierea bisericii sunt destul de multe locuri de parcare. Singura problemă e că sunt cam îngrămădite, iar noi suntem cu balena.

Bate atât de tare vântul încât abia înaintam și mi-era teamă că pe Răzvan chiar l-ar putea lua pe sus.

Intrarea în biserică este la liber.

Doar urcarea în turn se plătește. Și o plătim, că vrem să vedem Reykjavíkul de sus.

Mai avem destul de mult timp rămas liber până la decolarea avionului nostru. Așa că ne mai plimbăm prin oraș să mai vedem una, alta.

Portul

Faleza

Farul din Reykjavík

Spălăm și aspirăm mașina pentru ultima oară. Am căutat pe google maps o spălătorie auto. Mă așteptam să mi-o curețe cineva contra cost, dar și aici este self-service gratuit. Cel puțin așa a fost la Olis-ul pe care l-am găsit.

Ultimul plin cu motorină îl facem la o benzinărie Orkan, chiar lângă Keflavik. A fost cel mai mare preț la carburant din tot turul, dar trebuia să facem plinul înainte de a preda mașina.

E momentul să ne despărțim și de trollerul găurit. Am găsit aici, la benzinărie, un tomberon destul de mare să încapă.

Mergem la aeroport, debarc pasagerii și bagajele.

Apoi mă duc să predau mașina. Nenea face un tur în jurul mașinii, aruncă un ochi și în interior și zice că totul e ok. Eram la doar 200 m distanță de intrarea în aeroport, așa că merg pe jos.

La inventar ies lipsă pietrele. Of, uitasem pietrele în mașină. Ca să readuc zâmbetul pe chipul Corneliei, mă duc înapoi la mașină, cer voie să intru în mașină, iau sticla cu pietre și plec din noi spre aeroport.

Văd un birou de recuperare a tva-ului plătit pe suveniruri.

Îmi aduc aminte că citisem de așa ceva. Aveam strânse toate bonurile, așa că mă duc cu ele la doamna de la ghișeu. Toți islandezii pe care îi întâlnisem până acum au fost foarte primitori și ne-au furnizat cu plăcere informații. Doamna aceasta mi-a adus aminte de cucoanele de la ghișeu de la administrația financiară. La fel de acră și lipsită de chef de a vorbi cu vreun client era și aceasta. Tot îmi cerea nu știu ce hârtie, dacă nu am hârtia aia nu are ce discuta cu mine și se întorcea la întors hârtiile ei.
- Stai ușor, despre ce hârtie vorbim?
Ea o tot ținea pe a ei, dacă nu am hârtia atunci nu îmi dă niciun ban.
- Ușurel, ușurel, lămurește-mă mai întâi despre ce hârtie este vorba!
Îmi flutură o hârtie prin față.
- Uite asta!
- Bun, de unde o iau să o completez și eu?
- Păi nu puteți?
- Cum adică nu pot?
- Nu puteți!
Eram pe punctul să îmi sară muștarul. Noroc că nu reușesc să traduc toate cuvintele grele care îmi vine să i le zic, la viteza cu care îmi vin, nici atât. Așa că o iau ușurel.
- Doamnă, hai să o luăm de la început. Am înțeles că de data asta am ratat ocazia, dar explicați-mi vă rog pentru data viitoare ce trebuie să fac.
Hai că de data asta am reușit să smulg mai multe informații: 

6000 isk reprezintă cam 40 euro. Nu este așa greu să depășești această valoare minimă. Noi am dat pe suveniruri cam 100 euro în total, iar dacă trollerele intră la categoria suveniruri, mai adăugăm încă 100 euro. Tva-ul fiind 24%, ar fi trebuit să primim înapoi cam 50 euro. Am plecat cu coada-ntre picioare.

Cam obositor drumul de întoarcere. Am prins răsăritul soarelui la Londra, căci am avut de așteptat vreo 6 ore. Ce-aș mai fi dormit, dar cineva trebuia să mai stea și cu ochii pe bagaje.

După câteva zile ne-am revenit și cu somnul, a trecut și oboseala. Mă simt relaxat, bucuros că am încheiat cu succes un concediu, reușind să atingem aproape tot ce ne-am planificat, dar cu siguranță mult mai mult decât am fi sperat.

Detalii traseu și program

10:00 - 11:18 ::: Fossatun, Iceland - Zoo Reykjavik => 87.64 km (1 oră 18 min.)
11:18 - 13:18 ::: 1. Zoo Reykjavik (parcare): 64.140274 -21.872917; (obiectiv): 64.139069 -21.871325; (2 ore)
13:18 - 13:34 ::: Zoo Reykjavik - Biserica Hallgrímskirkja => 4.31 km (16 min.)
13:34 - 13:54 ::: 2. Biserica Hallgrímskirkja (parcare): 64.142021 -21.925997; (obiectiv): 64.141670 -21.926611; (20 min.)
13:54 - 14:57 ::: Biserica Hallgrímskirkja - Keflavík International Airport, Njardvik, Iceland => 46.75 km (1 oră 2 min.)
TOTAL = 138.7 km (4 ore 57 min.)

Etichete:
islanda
zoo
Comentarii