Zoo Brăila - o grădină mică, dar cu o diversitate mare de animale

Să ne continuăm turul grădinilor zoo cu cea din Brăila. A fost oarecum o surpriză când am aflat că există grădină zoologică și la Brăila, atât de aproape de Galați. Ne-am făcut drum și către aceasta.

Este situată la marginea orașului lângă o bretea ce leagă drumurile ce vin dinspre Slobozia, respectiv dinspre Buzău, și care apoi se continuă cu șoseaua de centură a Brăilei. Aici ne așteaptă o parcare încăpătoare și, spre uimirea mea, chiar dacă ploaia doar ce s-a oprit, erau deja destule mașini parcate. Au venit în mod sigur să viziteze grădina zoo. 1,5 lei parcarea pe oră. E prima grădină zoo pe care o vizităm și ne cere taxă de parcare. Oricum e mai bine așa decât să nu avem unde parca. Intrarea costă 5 lei de adult, 2 lei de copil și 6,5 lei de aparat foto. Hai să vedem de la ce vârstă începi a fi copil la ei. Cică de la 1 an. Hm, este prima oară când plătește și Răzvan o taxă de intrare. Mi se pare doar mie sau oamenii ăștia au calculat ca intrarea de familie să fie o sumă rotundă, respectiv 20 lei. Analizând majoritatea familiilor care vin, cam așa sunt: 2 adulți și 1 copil. Iar aparatul foto nu este opțional. De fapt, nici mașina nu este opțională. 5x2 (intrarea adulți) + 2 (intrarea copil) + 6,5  (taxă foto) + 1,5 (taxa parcare) = 20. Când mi-a calculat mie taxa la intrare, enumerând toate acestea fără să mă întrebe nimic, am zis că poate e o întâmplare. Oricum aveam de gând să le plătesc pe toate. Însă cât m-am mai învârtit pe la intrare, am observat că placa era aceeași pentru toată lumea. Nu mică mi-a fost mirarea când am observat că nu ai șanse să scapi de taxa de parcare nici dacă parchezi în altă parte decât în parcarea lor. Asta chiar m-a lăsat mască. Hai să trecem peste și să vedem ce ne oferă.

Mai întâi ne oprim în părculețul de joacă de la intrare. Ștergem toate leagănele de apă și abia apoi ne continuăm drumul să vedem animale.

Prima este oaia cu coamă, sau poate mai bine zis țapul cu coamă.

Urmează păsările astea mai puțin zburătoare sau mai leneșe, cum vreți să le spuneți.

Rațe,

gâște,

lebede

și o barză.

Toate acestea erau în imaginea întipărită din mintea mea niște păsări foarte spălate, care se bălăcesc toată ziua în apă și astfel își păstrează penajul foarte curat. La acestea nu prea reușeam să îmi dau seama dacă așa sunt ele cu adevărat sau sunt doar tăvălite în noroi. Oare la Brăila păsările au luat exemplu de la porci?! Sau poate administrația zoo a rămas fără apă din cauza vreunei defecțiuni. Așa că până la remediere păsările vor rămâne să se scalde pe uscat, de fapt pe nămol.

Șoimul și uliul împart aici aceeași colivie.

Urmează păuni

și fazani.

Ne îndreptăm spre țarcul struților.

Uite o cornută de care nu am mai auzit până acum: watusi.

Ia uite porcii spinoși se plimbă. La Târgoviște ne-au arătat doar spinii de pe fund.

Ratonul stă cu nasul în blană, dar măcar nu mai e asuns în cușcă. Citind panoul descriptiv am aflat de ce doarme și acesta cum l-am găsit dormind și pe cel de la Târgoviște, pentru că este un animal nocturn.

Ne întâlnim din nou cu animăluțul acesta foarte activ: coati. La Târgoviște parcă îi zicea quati.

Urmează zona lupilor și au câteva nații de lupi.

Ursul stă tolănit aproape de gard, însă de gardul de vizavi, unde bariera nu ne permite accesul. Ia stai că mai e o barieră prin stânga țarcului și aceea este ridicată. Înseamnă că putem intra sau cel puțin așa au crezut tușa și unchiu'. Nu era chiar așa, dar cel puțin au apucat să facă o poză până să iasă paznicul din colibă și să țipe după ei.

Există și bivoli albi.

S-o fi uitând în oglindă?!

Vulpea stă în cușcă. O fi și aceasta "pasăre de noapte". Dar măcar îi vedeam boticul și ochii sclipind în gura cuștii. Altfel am fi putut crede, ca și în alte părți, că e doar o cușcă goală.

Yakul parcă îl știam mai cu prestanță.

Urmează o zonă cu animale predominant domestice: capre, oi, porci, cai, ponei.

Și cam atât în direcția asta. Să facem cale întoarsă pe aleea paralelă!

Muflonii nu sunt prea sociabili aici, stau ascunși în grajd.

Cerb alb nu cred că am văzut până acum.

Să vedem leii! 3 perechi.

Am impresia că suntem foarte aproape de ei.

Tigrul l-am mai văzut și când ne plimbam pe cealaltă alee însă nu îl puteam vedea prea bine. Am sperat ca între timp să se fi mișcat și el. Dar puturosul nici măcar nu se clintise.

3 maimuțe stau înăuntru la căldurică căci lor nu le place frigul deloc. În timp ce afară erau mai puțin de 10 grade, înăuntru tocmai ce trecuse un îngrijitor să mai arunce niște lemne în sobă.

Tot înăuntru, în spatele unui geam de sticlă stau și pelicanii.

Am avut impresia că la această grădină zoologică animalele sunt cam triste. Spațiul în care își desfășoară activitatea zilnică mi s-a părut extrem de mic și nici nu păreau prea bine îngrijite și hrănite. Însă am avut ocazia să văd o diversitate destul de mare de animale în comparație cu alte grădini zoo.

Detalii
Data excursiei
25 martie 2017
Etichete:
zoo
zoo romania
Comentarii